Blogindlæg -
“Betalingsvægge” på netaviser mindsker antallet af indgående links og risikerer at udelukke søgemaskiner – PR-kommunikatøren må aktiveres
Nu lanceres der ”betalingsvægge” på mange netaviser i USA. En trend som sandsynligvis vil fortsætte og sprede sig til Europa. Ideen er at generere nye medieindtægter til mediehusene, men samtidigt protesterer og stopper markedet med at linke til interessante artikler. Med den udvikling bliver spredningen i sociale medier og søgeoptimeret pressemateriale endnu vigtigere.
Det er ingen nyhed, at dagspressen og ugebladene igennem længere tid har haft finansielle problemer. Branchen gennemgår store strukturelle forandringer, hvor de digitale og traditionelle redaktioner lægges sammen (hvis det ikke allerede er sket) og personalet nedskæres, da oplagene falder.
De digitale udgaver kan øge læserantallet, men ikke finansiere virksomheden, da det stadigvæk er papirudgaven med sine faste abonnements- og annonceringsindtægter, som sikrer arbejdspladserne. Men dette er ikke længere en holdbar ligning, hvilket også er gået op for mediehusene og nu ser vi resultatet. Idéerne er mange - nogle gode, nogle dårlige, men faktum er at rentabiliteten forsvinder, og redaktionernes og mediehusenes fremtidige overlevelse afhænger af, at de finder nye måder at skabe indtægter på, så længe avisernes oplag fortsætter med at blive mindre.
Newsday.com Sidste år i oktober lancerede Newsday, en lokal netavis på Long Island, en betalingsvæg for sine læsere på newsday.com. Avisen tog $5 om ugen for at besøge siden. Dele af sidens indhold som fx tekstannoncer, vejr og aktiesider var stadig gratis. Abonnenterne havde dog fri adgang til websiden. Vellykket? Tja, efter den første uge havde bare 35 personer tegnet et årsabonnement.
Wall Street Journal Ligeledes har Wall Street Journal valgt at tage betaling for nogle af sine artikler. Det er dog lykkedes læsere at finde artiklerne på Google, så du kan smyge dig ind af bagdøren. WSJ var længe den avis i USA med flest indgående links, men efter indførslen af betalingsindhold har flere websider og bloggere stoppet med at linke til WSJ, hvilket har resulteret i, at de har mistet deres førsteplads.
The New York Times Derimod har The New York Times overtaget førstepladsen, men det er blot et spørgsmål om tid før de mister den igen. I januar 2011 vil de lancere en betalingsvæg, som fungerer lidt anderledes end de førnævnte. Her skal læseren i stedet købe et vist antal artikler, som kan læses online hver dag. Selve Financial Times gør sådan allerede. Strategien er at fokusere på de læsere, som er villige til at betale (ca. 19% af læserne) i stedet for at kræve at indtægterne skal komme fra online annoncering. Men også her findes faren for at bloggerne stopper med at linke til siden.
Mange andre nyhedskanaler vælger at forsætte med at tilbyde gratis indhold. Derfor kan det forventes at de store aviser vil tabe sine links og dermed gøre det muligt for andre websider at blive større ved at få flere besøgende og genere flere annoncekroner. En del af strategien er her at skabe flere sidevisninger uden væsentlige omkostninger og gøre sitet afhængigt af billigt indhold. Der lanceres mange nye blogs som ikke redigeres så stringent (da det tager tid) og giver muligheden for for at eksterne kontakter kan lægge indhold op på sitet.
The Chicago Tribune The Chicago Tribune lancerede for nyligt ChicagoNow, en webside som fokuserer på lokale arrangementer og kultur samt nationale nyheder med et lokalt tvist. Indholdet skabes af frivillige bloggere. Virksomheden passes af webudviklere, hvilket gør ChicagoNow langt billigere end Chicago Tribunes chicagotribune.com.
Mr. Murdoch Til sidst har vi Medieguruen himself – Rupert Murdoch og hans Newscorp – som for kort tid siden satsede på en ”betalingsvæg” på det britiske The Times og dets søndagssøster Sunday Times. Det koster ét pund om dagen eller to om ugen at få adgang til indholdet, som også udelukker alle eksterne søgemaskiner. Læs mere om detajlerne her. Kun tiden vil vise, hvordan det kommer til at gå. En ting er dog sikker. Det redaktionelle materiale, som findes indenfor ”betalingsvæggen” vil til dagligt få færre læsere, men højst sandsynligt mere dedikerede læsere, da de betaler for at læse nyheden.
Hvad betyder det så for den PR-ansvarlige? Jo, søgeoptimeret pressemateriale og spredning i sociale medier kommer til at blive langt vigtigere end i dag. Den højeste prioritet er stadig bearbejdningen af pressen, men det er samtidigt vigtigt hele tiden at tænke på at få så stor en spredning af sit pressemateriale som muligt og derved nå slutbrugeren direkte uanset om det er opinionsdannere, bloggere eller slutkunden. Vil du blive opdateret om hvordan du kan maksimere dit PR-arbejde samt enkelt og effektivt nå ud til din målgruppe udover journalisterne?