Blogindlæg -
Månedens journalist: Simone Okkels - Berlingske
13 hurtige til Simone Okkels.
Jeg er uddannet grafisk designteknolog fra UCN Technology and Business i 2010 og går nu på 7. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Jeg arbejder på Berlingske som freelance, og jeg har været tilknyttet huset siden 1. februar 2013, hvor jeg var i praktik i 18 måneder.
Mine primære stofområder er danskernes liv på indland og livsstil.
Det bedste ved at være journalist er, at man får lov til at have fingrene i en masse forskellige emner og fagområder. Du kan få lov til at dykke ned i og blive en slags ekspert på alt lige fra litteratur og forsvarets våben til baseball eller sundhed. Dét, og de utrolig mange mennesker man møder, og at man får lov til at få indblik i netop deres historie, er meget motiverende.
En god pressemeddelelse indeholder en fængende rubrik, en uddybende underrubrik og relevant indhold for den journalist, den bliver sendt til. I bunden ser jeg gerne, at der er fyldestgørende kontaktoplysninger til folk, som både er tilstede og er oplyst om emnet. Og selvfølgelig skal den have været gennem korrektur. Jeg gider ikke tage en meddelelse seriøst, hvis afsenderen ikke har gjort det.
Det bedste tidspunkt på døgnet at sende pressemeddelelser til mig er ikke afgørende. Jeg ser dem, når jeg har tiden til dem. Men om sommeren, i ferier og i weekender er det nok nemmere at få en meddelelse igennem, som måske ikke var blevet prioriteret i et travlt nyhedsflow.
På en gennemsnitlig arbejdsdag modtager jeg cirka mellem fem og 50 pressemeddelser. Det er ikke dagligt, at jeg bliver kontaktet via telefon.
Når historier skal pitches til mig, foretrækker jeg at blive kontaktet via mail af den årsag, at jeg gerne vil have tid til at sætte mig ind i indholdet, hvis det er relevant for mig, og tjekke hvad vi forvejen har på det område. Hvis det fanger mig, foretrækker jeg derefter at ringe, og derfor er det så vigtigt med grundige kontaktoplysninger.
Den vigtigste egenskab for en journalist anno 2014 er i mine øjne nysgerrighed og kritisk sans. Det kan lyde banalt, men det er gennem nysgerrigheden, at de nye vinkler opstår og via den kritiske sans, at man får siet alt bullshittet fra og ikke bare kan blive prakket alt på ærmet.
På en gennemsnitlig arbejdsdag googler jeg cirka en milliard gange! Jeg har aldrig tænkt over det, men jeg har altid et vindue åbent til søgninger og søger på alt lige fra kilder (ja, vi kan godt finde på at Google jer) til hvordan et mesh-net eller en lungefisk ser ud. Det er bare en stor del af min research.
Jeg synes, Twitter er en voksende del af min hverdag. Det er uundværligt til at overvåge nyheder inden for hvilke emner, man nu beskæftiger sig med. Det er også altid åbent på min skærm. Twitter er også smart til kildesøgninger og til at se, hvad der trender uden for avisen lige nu.
Hvis jeg skulle give ét råd til PR- og kommunikationsmedarbejdere, så skulle det være: bland jer mere med journalisterne. Vi kan bruge hinanden meget mere end vi gør, fordi der stadig er en form for barriere mellem fagene.
Næste gang skal spørgsmålene besvares af Katrine Villarreal Villumsen, som jeg kender fra praktikken på Berlingske.
Links og kontaktoplysninger til Simone Okkels