Blogindlæg -
Stafet: René Gade - Alternativet
Folkemødet nærmer sig med hastige skridt, og vi kan næsten ikke vente! Derfor har vi hevet fat i René Gade fra Alternativet, der også er at finde på Folkemødet, og stillet ham fem hurtige spørgsmål om PR og kommunikation.
René Gade Mikkelsen har en bachelor i dansk og medievidenskab fra Aarhus Universitet og har desuden været kandidatstuderende i film- og medievidenskab på Københavns Universitet, fra 2005 til 2007. Han startede sin medlemsperiode som folketingsmedlem for Alternativet i Vestjyllands Storkreds fra 18. juni 2015. Han har været kandidat for Alternativet i Silkeborgkredsen fra 2015. Hans parlamentariske karriere omfatter hverv som freds- og forsvarsordfører, skatteordfører, digitale frihedsrettighedsordfører og it-ordfører, erhvervs- og iværksætterordfører.
Fem hurtige spørgsmål til René Gade
1. Hvilken værdi tilfører medieomtale en politikers arbejde?
Det kan være helt afgørende for en politisk agenda, at der kommunikeres om den i medierne. Seneste eksempel er sagen om nedsættelsen af en uvildig skattekommission, som jeg og Alternativet har kæmpet for siden vi kom i Folketinget. Her var det efter snart to års kamp, først da prominente journalister løftede sagen, at vores budskab fik ørenlyd. Det momentum udnyttede jeg og stillede et beslutningsforslag for at forstærke presset. Nu står vi med tilsagn om flertal for en skattekommission, formentligt fordi presset udenfor Christiansborg blev for massivt.
Og så er medieomtale jo eksponering for den enkelte politiker, der skal genvælges og stige i det interne hierarki. Politik er holdninger, der skal flytte noget - og det gør man kun, hvis nogen hører om idéerne.
2. Hvad mener du om det gamle ordsprog: Dårlig omtale er bedre end ingen omtale?
Det er jeg uenig i på et personligt plan, fordi mit virke som politiker er baseret netop på et opgør med den gammelpolitiske kultur, hvor ethvert citat helst skal afleveres med konflikt eller personangreb. Og den omtale er jeg hellere foruden. Omvendt er næsten al omtale vigtigt for at kunne blive genvalgt.
3. Hvad bruger du mest; traditionelt PR-arbejde eller digitale platforme (sociale medier) når du skal skabe opmærksomhed omkring dig/din politik?
Jeg har dygtige pressefolk, et engageret fagligt bagland og dygtige rådgivere til at hjælpe mig med at kommunikere og blive klogere. Jeg selv er fra et arbejdsliv med kommerciel kommunikation, salg og reklame - og jeg bruger mine erfaringer på primært SoMe til at facilitere en politisk debat med journalister, borgere og eksperter.
Jeg er også lige begyndt at holde papiravis igen. Fordi det er herligt og inspirerende - og de traditionelle medier når vi jo gennem pressemeddelelser eller netop, at medierne selv henvender sig efter min ageren på Twitter, Facebook, LinkedIn Etc.
4. Hvordan promoverer du dig selv før, under og efter Folkemødet?
Sidste år bad jeg om gode råd til, hvordan jeg som politiker bedst agerede på Folkemødet. Altså hvordan jeg skabte mest værdi gennem min deltagelse. Det fik jeg gode bud på inden. Undervejs brugte jeg meget lidt tid på SoMe og PR. I stedet fokuserede jeg på at komme så meget rundt som muligt. Efter Folkemødet samlede jeg op på de positive elementer.
5. Hvad er dit bedste råd til andre, som gerne vil opnå større reach på deres historier og blive set af journalisterne?
Nu er det primært de større partier, der altid citeres og interviewes. Eller dem der udtaler sig mest konfliktotrappende eller vildt. Det virker, men jeg arbejder efter andre værdier i Alternativet, hvor vi ønsker en Ny Politisk Kultur. Det er en langsigtet strategi for mit vedkommende, hvor jeg hele tiden er hudløs ærlig og fokuserer på altid at svare åbent på alle spørgsmål fra journalisterne -med mindre det er en quiz eller lignende, der ikke er reelt politisk. Derudover er Facebook og Twitter mine primære værktøjer.
Links til René Gade: